Seleccionar página

shkakton

Më pas, këto kristale mund të çojnë në zhvillimin e kushteve të tjera, të tilla si:

përdhes

Njerëzit me përdhes do të pësojnë dhimbje të papritur të nyjeve që mund të përkeqësohen gjatë periudhave 8– 12 ore.

Dhimbja e mprehtë mund të zvogëlohet pas disa ditësh, por të vazhdojë deri në 10 ditë. Një sulm i përdhes mund të kthejë javë ose muaj më vonë, ose kurrë.

Një episod i përdhes gjithashtu mund të jetë rezultat i një shkas, siç është një dëmtim ose sëmundje.

Lexoni më shumë rreth përdhes këtu.

Gurët e veshkave

Në raste të tjera, kristalet e acidit urik mund të formojnë gurë në veshka. Në varësi të madhësisë së gurit të veshkave, simptomat mund të përfshijnë:

 • Dhimbje të rëndë të shpinës së poshtme
 • Gjaku në urinë
 • Ethet
 • nauze dhe të vjella
 • urinë e nuhatjes së urryer
 • dhembjet e stomakut

Simptomat kanë tendencë të ndërtohen shpejt pasi të zhvillohen gurët. Sidoqoftë, shumica e gurëve në veshka janë të vegjël dhe do të kalojnë pa shkaktuar simptoma.

isshtë gjithashtu e mundur që substancat e tjera në trup të formojnë gurë në veshka, të tilla si oksalati i kalciumit ose struvite.

Lexoni më shumë rreth gurëve të veshkave këtu.

shkakton

Hiperuricemia është kur ka shumë acid urik në gjak. Ndodh sepse një person nuk është në gjendje të ekskretojë mjaft acid urik përmes veshkave të tyre, ose ata kanë shumë prej tij në sistemin e tyre.

Kjo ndërtim shpesh ndodh si rezultat i një diete që është e pasur me purinë, një kimikate që është në shumë ushqime dhe pije.

Kur trupi prishet purinë gjatë tretjes, prodhon acid urik si një nënprodukt.

acidi urik hyn në rrjedhën e gjakut nga ky metabolizëm. Veshkat më pas e filtrojnë atë nga gjaku në mënyrë që trupi të mund ta ekskretojë atë përmes urinës.

Kur dikush konsumon një dietë të lartë purine, veshkat e tyre mund të mos jenë në gjendje të filtrojnë acidin urik nga gjaku mjaft shpejt. Kjo shkakton nivele të larta të acidit urik, duke çuar në hiperuricemi.

Shembuj të ushqimeve dhe pijeve të purinës së lartë përfshijnë:

 • pije alkoolike
 • Disa lloje të peshkut ose ushqimit të detit, siç janë sardelet
 • butak, të tilla si midhje
 • Disa mish, të tilla si proshutë
 • mish organesh, siç janë mëlçia dhe veshkat

Shkaqet e tjera të hiperuricemisë Përfshini gabime në metabolizmin e purinës dhe sëmundjen e veshkave.

Kur ndodh hiperuricemia, kristalet e acidit urik mund të shkaktojnë gurë të përdhes ose veshkave.

Trajtimi

isshtë e mundur të trajtohet hiperuricemia përmes ndryshimeve dietike.

Konsumimi i më pak ushqimeve dhe pijeve që janë të pasura me purinë mund të zvogëlojnë acidin urik në gjak. Kjo ulje ndihmon veshkat të filtrojnë përsëri acidin urik përsëri.

Ushqime dhe pije të ulëta për purinë për të konsumuar përfshijnë:

 • Frutat
 • Perimet
 • Produkte të qumështit
 • kokrra të plota
 • Proteinat e ligët
 • Nuts

Trajtimi shtesë mund të jetë i nevojshëm kur hiperuricemia çon në gurë ose gurë në veshka.

përdhes

Mjekët mund të përshkruajnë ilaçe për trajtimin e episodeve të përdhes. Një mjek mund të përshkruajë ilaçe anti-inflamatore josteroide, të tilla si ibuprofen. Këto do të zvogëlojnë inflamacionin dhe dhimbjen.

Ilaçet më të forta përfshijnë kortikosteroide, siç është prednisoni, i cili gjithashtu zvogëlon inflamacionin.

Kolchicine është një ilaç tjetër për trajtimin e inflamacionit me përdhes.

Lexoni më shumë se cilat ushqime për të ngrënë dhe për të shmangur me përdhes.

Gurët e veshkave

Trajtimi për gurët e veshkave do të varet nga madhësia e tyre. Gurët më të vegjël të veshkave shpesh kalojnë vetë. Shtë e rëndësishme të pini shumë lëngje dhe të merrni ilaçe për dhimbje ndërsa gurët kalojnë.

Gurët më të mëdhenj të veshkave mund të kërkojnë heqje. Mjekët mund të përdorin një larmi metodash për të hequr gurët në veshka ose për të ndihmuar trupin të prishë gurët poshtë.

Lithotripsia e valës së shokut, për shembull, përfshin prishjen e gurëve të veshkave me një valë të shëndoshë. Ky trajtim i zvogëlon ato në copa më të vogla, kështu që ato janë më të lehta për t’u kaluar.

Kur të shihni një mjek

Hyperuricemia nuk ka simptoma, gjë që e bën të vështirë të dijë nëse ka ndonjë problem.

Nëse hiperuricemia çon në gurë ose gurë në veshka, është thelbësore të shihet menjëherë një mjek. Simptomat e të dy kushteve do të ndodhin shpejt dhe shpesh shkaktojnë dhimbje të forta.

Lexoni për disa mënyra natyrale për të ulur nivelin e acidit urik këtu.

Përmbledhje

Hiperuricemia ndodh kur nivelet e acidit urik në gjak janë shumë të larta.

Kjo është zakonisht rezultat i konsumimit të një diete të pasur me purinë. Veshkat nuk janë në gjendje të pastrojnë acidin urik mjaft shpejt, duke shkaktuar një ndërtim në rrjedhën e gjakut.

Nivelet e larta të acidit urik në rrjedhën e gjakut mund të shkaktojnë gurë të përdhes ose veshkave. Të dy kushtet kanë një fillim të shpejtë dhe mund të shkaktojnë dhimbje të forta.

isshtë e mundur të trajtohen hiperuricemia duke kufizuar ushqimet e larta purine në dietë. Për shembull, ngrënia e më pak butak, proshutë ose mish organesh.

Nëse hiperuricemia çon në gurë ose gurë në veshka, trajtimi i mëtutjeshëm do të jetë i nevojshëm për të trajtuar këto kushte.

 • urologji/nefrologji

Lajmet mjekësore sot kanë udhëzime të rrepta ndihmuese dhe tërheq vetëm nga studimet e rishikuara nga kolegët, institucionet e kërkimit akademik dhe revistat dhe shoqatat mjekësore. Ne shmangim përdorimin e referencave terciare. Ne i lidhim burimet parësore – përfshirë studimet, referencat shkencore dhe statistikat – brenda secilit artikull dhe gjithashtu i rendisim ato në seksionin e burimeve në fund të artikujve tanë. Ju mund të mësoni më shumë rreth asaj se si ne sigurojmë që përmbajtja jonë është e saktë dhe aktuale duke lexuar politikën tonë editoriale

.

çfarë të dini për hipoksinë

Hipoksia ndodh kur indet dhe qelizat nuk marrin oksigjen të mjaftueshëm për të funksionuar si duhet. Hipoksia më së shpeshti rezulton nga kushtet e mushkërive.

Hipoksia gjithashtu mund të burojë nga një gjendje e zemrës ose mëlçisë ose një dëmtim.

Një çështje e lidhur me shëndetin quhet hipoksemi. Kjo i referohet niveleve të ulëta të oksigjenit në gjak.

Ky artikull eksploron hipoksinë në më shumë thellësi, përfshirë simptomat e zakonshme, kur të shihni një mjek, dhe si mund ta diagnostikojnë çështjen.

isfarë është hipoksia?

Hipoksia i referohet qelizave ose indeve që nuk kanë oksigjen të mjaftueshëm për të funksionuar në mënyrë efektive.

Kur një person i shëndetshëm thith, mushkëritë e tyre marrin oksigjen nga ajri, pastaj transferojeni atë në gjak. Tjetra, gjaku transporton oksigjenin në inde dhe qeliza në të gjithë trupin.

Oksigjeni në gjak hyn në qelizat në këmbim të dioksidit të karbonit, një gaz i mbeturinave i krijuar si funksion i qelizave. Mushkëritë heqin dioksidin e karbonit kur personi nxjerr.

shkakton

Një mungesë e rrjedhës së mjaftueshme të gjakut në inde dhe qeliza mund të shkaktojë hipoksi.

Disa çështje shëndetësore që mund të zvogëlojnë rrjedhën e gjakut përfshijnë:

 • Lëndim që çon në humbjen e gjakut ose dëmet e arterieve
 • Kompresimi, i cili mund të ndodhë në një dëmtimi traumatik
 • kushtet e zemrës, siç është dështimi i zemrës ose një sulm në zemër
 • kushtet e mëlçisë

Një gjendje e lidhur është hipoksemia, e cila i referohet gjaku që ka shumë pak oksigjen. Kushtet e lidhura me hipoksemitë përfshijnë:

 • Sëmundjen pulmonare obstruktive kronike, e cila mund të njihet më mirë si COPD
 • Pneumonia
 • Astma
 • Sëmundja intersticiale e mushkërive
 • Fibroza
 • Bronkiti kronik
 • Ellingnjtja e laringut ose mushkërive
 • Embolizmi pulmonar
 • Sindromi i shqetësimit akut të frymëmarrjes
 • thithja e objekteve të huaja që ndërhyjnë në frymëmarrje
 • Obeziteti
 • duke qenë në një lartësi të lartë
 • duke qenë në gjendje kome ose Sedacioni i thellë
 • prizat e mukusit
 • Anomalitë në strukturën e mushkërive ose murit të gjoksit
 • Disa kushte të mëlçisë
 • Kushtet e zemrës
 • Mbidozimet e drogës
 • Helmimi i cianidit

Simptomat Xia, të cilat mund të ndryshojnë në ashpërsi.

Simptomat e zakonshme të hipoksisë dhe hipoksemisë së butë deri të moderuar përfshijnë:

 • gulçim, veçanërisht me ushtrimin
 • Wheezing
 • Pushtimi
 • Dhimbje koke
 • Konfuzion
 • rraskapitje e pashpjegueshme

Simptomat e hipoksisë së rëndë përfshijnë:

 • Lëkura e purpurt ose kaltërosh
 • Një rrahje e shpejtë e zemrës
 • Një humbje e vetëdijes
 • koma

Hipoksia e rëndë mundet gjithashtu të jetë fatale.

Kur të kontaktoni Doktor

Flisni me një mjek për probleme të pashpjegueshme të frymëmarrjes ose një rrahje të shpejtë të zemrës.

Kushdo që ka probleme të rënda frymëmarrje, një rrahje zemre shumë e shpejtë, lëkurë e zbardhur ose nivele të ndryshuara të vetëdijes duhet të marrë kujdes urgjent.

Diagnoza

Mjete të ndryshme mund të ndihmojnë mjekët të diagnostikojnë hipoksinë, veçanërisht ato që tregojnë rrugët e frymëmarrjes dhe nivelet e oksigjenit në gjak dhe indet.

Këto mjete mund të përfshijnë:

 • Oksimetria e pulsit për të përcaktuar nivelet e oksigjenit në arteriet
 • Testet e shkëmbimit të gazit për të përcaktuar raportin e oksigjenit ndaj dioksidit të karbonit Në arteriet
 • rrezet X ose skanimet CT të gjoksit dhe rrugëve të frymëmarrjes
 • Testet e funksionit pulmonar
 • Testet që matin nivelin e oksigjenit gjatë natës
 • Testi i ecjes 6-minutëshe për të përcaktuar nivelet e oksigjenit në përgjigje të ushtrimit
 • Ndihma për mirëmbajtjen e funksionit të rrugëve të frymëmarrjes
 • Rritja e sasisë së thithjes së oksigjenit
 • Përmirësimi se sa oksigjen kalon nga gjaku në mushkëri
 • e zakonshme Trajtimet përfshijnë:

 • Thithja në rrugët e sipërme të frymëmarrjes për t’i mbajtur ato të qarta dhe për të hequr objektet e huaja
 • Ulja e çdo bllokimi në fyt, siç është duke e përkulur kokën
 • Përdorimi i një pajisje ventilimi, siç është një presion i rrugëve të frymëmarrjes bileve ose të vazhdueshme Achine
 • Marrja e ilaçeve bronkodilator, të cilat ndihmojnë në hapjen e rrugëve të frymëmarrjes
 • që ka fizioterapi të gjoksit
 • që ka një tub endotracheal
 • që ka një valvul flutter në Ndihmoni ta mbani rrugët e ajrit të pastra nga mukoza
 • Duke përdorur një spirometër nxitës, një pajisje që ndihmon një person të vizualizojë frymëmarrjen e tij dhe të mësojë të marrë frymë më të ngadalta, më të thella
 • Duke përdorur kanula hundësh, të cilat japin oksigjen Përmes hundës
 • Përdorimi i një maskë fytyre për të dhënë oksigjen në hundë dhe gojë
 • Marrja e diuretikëve për të zvogëluar lëngun e tepërt, për njerëzit me edemë
 • Marrjen e steroideve, Për disa njerëz me sëmundje intersticiale të mushkërive

hipoksia kundrejt hipoksemisë

Hipoksia ndodh kur nuk ka oksigjen të mjaftueshëm në dispozicion për të përmbushur nevojat e qelizave ose indeve në trup.

Hipoksemia ndodh kur nuk ka https://harmoniqhealth.com/al/ oksigjen të mjaftueshëm në gjak.

Në disa raste, hipoksemia mund të çojë në hipoksi. Nëse gjaku nuk përmban oksigjen të mjaftueshëm, ai nuk mund të dorëzojë sasinë e nevojshme në qelizat ose indet.

Përmbledhje

Hipoksia zhvillohet kur ka shumë pak oksigjen në qeliza ose inde, dhe kjo i mban ata të mos funksionojnë si duhet.

Një mungesë e rrjedhës së gjakut ose të kesh shumë pak oksigjen në gjak mund ta shkaktojë atë. Kjo mund të burojë nga një gjendje e mushkërive, zemrës ose mëlçisë, ose një dëmtim, për shembull.

Kushdo që përjeton probleme të rënda frymëmarrjen duhet të kërkojë kujdes urgjent. Një rrahje e shpejtë e zemrës, nivele të ndryshuara të vetëdijes dhe njollë e lëkurës janë simptoma të tjera të hipoksisë.

njoftoni një mjek për çdo ndryshim të pashpjegueshëm në rrahjet e zemrës ose gulçimin.

 • Biologji/Biokimi

Lajmet Mjekësore Sot ka udhëzime të rrepta ndihmuese dhe tërheq vetëm nga studimet e rishikuara nga kolegët, institucionet e kërkimit akademik dhe revistat dhe shoqatat mjekësore. Ne shmangim përdorimin e referencave terciare. Ne i lidhim burimet parësore – përfshirë studimet, referencat shkencore dhe statistikat – brenda secilit artikull dhe gjithashtu i rendisim ato në seksionin e burimeve në fund të artikujve tanë. Ju mund të mësoni më shumë rreth asaj se si ne sigurojmë që përmbajtja jonë është e saktë dhe aktuale duke lexuar politikën tonë editoriale

.

Çfarë të dini për gripin A

Gripi, ose gripi, është një infeksion viral që prek sistemin e frymëmarrjes. Gripi A është një nga katër llojet e virusit, i cili mund të shkaktojë një kollë, dhimbje trupi dhe një dhimbje të fytit.

Virusi i gripit A është shumë ngjitës. Mund të përhapet nëpër pikat e vogla të lëngut trupor nga kollitja, teshtitja ose biseda. Dikush madje mund të kapë gripin duke prekur gojën ose hundën e tyre pasi të vijë në kontakt me një sipërfaqe ose objekt që ka virusin në të.

isfarë është gripi A?

Katër llojet e gripit janë A, B, C, dhe D. Llojet A dhe B janë të përhapura gjatë shumicës së dimrave në Shtetet e Bashkuara. Tipi C është më i butë se llojet A ose B dhe nuk përhapet aq lehtë. Gripi i tipit D prek kryesisht bagëtinë dhe jo njerëzit.

Shkencëtarët e ndajnë gripin A në dy nëntipe të mëtejshme bazuar në proteinat që jetojnë në sipërfaqen e virusit. Këto proteina, hemagglutinin (H) dhe neuraminidaza (N), ndihmojnë virusin të bashkohet me qelizat në trup, duke shkaktuar infeksionin.

Ekzistojnë 18 nëntipe të ndryshme H në gripin A që shkojnë nga gripi H1 deri në H18. Ka 11 N nëntipe, duke filluar nga N1 në N11. Secila nëntip gjithashtu ka shtame të ndryshme që ndikojnë më tej në virus.

Për më shumë informacion dhe burime për t’ju ndihmuar të mbani ju dhe të dashurit tuaj të shëndetshëm këtë sezon të gripit, vizitoni qendrën tonë të dedikuar.

Simptomat

Simptomat e gripit zakonisht do të vijnë papritmas. Ato përfshijnë:

 • Një kollë
 • Fytyra e dhimbshme
 • hundë me erë të fortë ose të mbushur me hundë

Në raste më të rënda, disa njerëz përjetojnë të vjella dhe diarre. Këto simptoma kanë tendencë të jenë më të zakonshme tek fëmijët sesa tek të rriturit.

Në shumicën e rasteve, sistemi imunitar i trupit do të luftojë vetë virusin. Por disa njerëz do të pësojnë komplikime. Këto janë më të zakonshme tek të rriturit e moshuar dhe ata me kushte që ndikojnë në sistemet e tyre imune. Marrja e ilaçeve imunosupresuese gjithashtu mund të rrisë rrezikun e komplikimeve.

Shembuj të komplikimeve të mundshme nga gripi përfshijnë:

 • Infeksionet e sinusit
 • Infeksionet e veshit

Gjithashtu përkeqësojnë kushtet ekzistuese shëndetësore, të tilla si astma ose dështimi kongjestiv i zemrës. Komplikimet mund të bëhen shumë të rënda, madje edhe kërcënuese për jetën.

Trajtimi

Shumica e rasteve të gripit janë të buta dhe do të largohen vetë brenda 2 javësh.

isshtë thelbësore të qëndroni në shtëpi ditët e para pas marrjes së infeksionit për të shmangur përhapjen e virusit te të tjerët. Gjatë kësaj kohe, pini shumë lëngje dhe pushoni sa më shumë që të jetë e mundur.

Një gamë e ilaçeve pa recetë mund të ndihmojnë në lehtësimin e simptomave. Për shembull, dekongestantët ndihmojnë për të pastruar një hundë të bllokuar, dhe shtypësit e kollës mund të lehtësojnë dhimbjen e fytit nga kollitja. Këto ilaçe nuk e trajtojnë vetë virusin dhe nuk mund të shkurtojnë kohëzgjatjen e sëmundjes.

Njerëzit në rrezik të komplikimeve mund të kenë nevojë për ilaçe antivirale për të luftuar virusin. Shembuj të këtyre ilaçeve përfshijnë oseltamivir (tamiflu) ose zanamivir (Relenza). Ata mund të zvogëlojnë kohën e rikuperimit për disa ditë.

Një mjek do të përshkruajë ilaçe antivirale për shumicën e njerëzve me grip mbi moshën 65 vjeç, ose me një sistem imunitar të dobësuar.

isshtë thelbësore të flasim me një mjek nëse ndodhin simptomat e mëposhtme:

 • Temperatura e trupit mbi 101 ° F
 • Kollat që prodhojnë një jeshile ose Substanca e Verdhë
 • Fryma e frymëmarrjes gjatë pushimit
 • Zbehja ose marramendja
 • lëkundje ose dridhje e pakontrollueshme

Parandalimi

Për të ndihmuar në parandalimin e përhapjes së gripit, njerëzit duhet të lajnë duart rregullisht, veçanërisht gjatë muajve të dimrit.

Disa vaksina janë efektive në parandalimin e gripit. Vaksinat funksionojnë duke përgatitur sistemin imunitar për të bërë antitrupa që luftojnë virusin para se të mund të hyjë në fuqi. Vaksinat

janë specifike për secilën tendosje të virusit. Vaksinat e disponueshme do të ndryshojnë në varësi të asaj që llojet e mjekëve të gripit parashikojnë se do të përhapen në periudha të ndryshme të vitit.

Shumica e vaksinave të disponueshme janë katërkëndëshe. Kjo do të thotë që ata mbrojnë njerëzit nga dy nëntipe të gripit A dhe dy nëntipe të gripit B.

CDC rekomandon që dikush 6 muajsh dhe më i vjetër të ketë vaksinën nëse nuk kanë ndonjë kundërindikacion. Ata posaçërisht e rekomandojnë atë për njerëzit që kanë një shans më të lartë për të zhvilluar komplikime, duke përfshirë:

 • Të rriturit mbi moshën 65 vjeç
 • Gratë shtatzëna
 • Young Fëmijët
 • Njerëzit me astmë
 • Njerëzit me sëmundje të zemrës
 • njerëz që kanë pasur një goditje në tru
 • Njerëzit me diabet
 • Njerëzit me HIV ose AIDS
 • Njerëzit me kancer
 • Fëmijë me një gjendje neurologjike

Njerëzit që janë në kontakt të ngushtë me këdo që është Në rrezik të komplikimeve gjithashtu duhet të sigurohen që ata kanë pasur vaksinimin. Kjo përfshin mjekë, infermierë ose këdo që punon në një mjedis mjekësor.